Notice: Undefined index: vid in /web/maronimaaseik/maroni.be/www/www-site/vivaria.php on line 57

Warning: Use of undefined constant tab - assumed 'tab' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /web/maronimaaseik/maroni.be/www/www-site/vivaria.php on line 61

Warning: Use of undefined constant tab - assumed 'tab' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /web/maronimaaseik/maroni.be/www/www-site/vivaria.php on line 61

Notice: Undefined index: tab in /web/maronimaaseik/maroni.be/www/www-site/vivaria.php on line 61

Notice: Only variables should be passed by reference in /web/maronimaaseik/maroni.be/www/www-site/vivaria.php on line 76
Gezelschapsaquarium Theo Jonck
Eigelijk hoeven we voor onze leden Theo niet meer voor te stellen. Theo Is een gedreven bestuurslid die zich steeds inzet voor zijn taak. Soms doet hij al eens wat meer. Zo is hij steeds op zoek naar sponsors voor ons clubblad. Ook wanneer we tentoonstellen zou hij het hele land afrijden voor een goed startkapitaal. Tijdens onze maandelijkse ledenvergaderingen haalt hij s’middags de sleutel van de zaal en zet de tafels al klaar. Die moet ik soms wel al eens een beetje verder uit mekaar zetten, maar ja, Theo zit graag kort bij mekaar! Ook is hij steeds paraat om ergens naar een beurs te gaan of een winkel te bezoeken. Samen met mezelf onderhoud hij ook het aquarium in rusthuis “Het Kempken” te Stokkem.

Zij eerste aquarium kocht hij in 1993 waar hij op onze ruilbeurs in contact kwam met toenmalig bestuurslid Berke Boonen. Een 2de hands van 120x40x40 waarop een potfilter werd aangesloten sierde al vlug de huiskamer. De bevolking bestond uit de doorsnee vissen die iedere beginner heeft gehouden. Tijdens onze beurs had hij ook de toenmalige aquariumzaak “Merula” leren kennen. Hier kocht hij dan ook iets later een nieuw aquarium van 120x50x50. Bert Creemers maakte hem hier een mooie kast rond, zodat alles goed weggewerkt was. De bevolking waren hier toen ook nog de bovenaangehaalde vissen.

Het aquarium werd voor de planten voorzien van een voedingsbodem. Nu weet Theo dat dit toen overbodig was. Hierover kwam een laag donkere kiezel en een CO2 installatie.

In 1996 werd Theo, toen gewoon lid, uitgenodigd om eens een bestuursvergadering te komen bijwonen. Dit viel mee en al vlug was hij een echt bestuurslid. Hij kreeg de functie als raadslid en nam iets later ook de bibliotheek voor zijn rekening. Spijtig genoeg moest hij eind ’97 zijn hobby opgeven wegens ziekte. Alles werd van de hand gedaan.

6 jaar later, september 2001, melde hij zich terug aan op onze ruilbeurs als lid. In 2003 stapte hij terug in ons bestuur als raadslid en zoals U boven al kon lezen, met volle inzet.

Het aquarium waarmee hij opnieuw begon was er één van 120x60x60 met ingebouwd bioloog. De bioloog werd al na enkele maanden uit het aquarium gesneden. Het werkte niet naar behoren en bij het reinigen kwam er steeds een grote hoeveelheid zweefvuil terug in het aquarium gelopen door de inlaat. Als filter werd een potfilter geplaatst van een 500 l/uur. Deze is gevuld met keramische pijpjes, lavasteen en watten. De watten zitten ook nog eens in een voorfilter. Dit is een tweede pot, aangesloten op de bestaande. Dus, het water komt eerst in de pot met watten waarna het pas in de eigenlijke potfilter komt waarop de motor staat. Nog even meegeven dat het aquarium voorzien is van de bruine harde kunstofplaten als achter- en zijwanden.

De verlichting bestaat op dit aquarium uit 4 TL-lampen van 38 watt van het merk “Dennerle”.
1. Trocal-de luxe Amazone-dglicht en brand van 09 u tot 19.00 uur.
2. Trocal-de luxe Kongo-Wit. Deze brand van 08 u tot 20.00 uur.
3. Trocal-de luxe Speciaal-plantlicht en brand van 10.30 u tot 22.30 uur.
4. Trocal-Super Color-Plus (veel rood licht) brand van 10 u tot 22.00 uur.
Op al deze lampen zijn er dan nog eens reflectoren bevestigd om het licht zeker naar onder te reflecteren.

Wat het onderhoud betreft is er eigenlijk weinig werk, als je het plantenbestand inkorten niet meerekent ! Iedere 14 dagen ververst Theo ongeveer een 60 liter water. Hierin doet hij wat Aqua-Safe en ijzerbemesting van Sera, meer bepaald “Florena vloeibaar”.

Het water is zeer helder en heeft de volgende waarde;
• Ph – 6,7
• KH – 6
• GH – 7
• Nitiet en nitraat 0 en fosfaat 0

Het aquarium is tevens voorzien van een gestuurde CO2 installatie. De uitlaat in het aquarium is aangesloten op de inlaat van de potfilter. Dus het CO2 komt eerst in een speciaal membraam dat in het korfje van de aanzuig is verwerkt. Hierna wordt het dan nogmaals zeer fijn verwerkt in de potfilter en zijn werking zeer goed kan aanvatten.

Het visbestand bestaat uit volgende vissen;
1. Boesemani
2. Irianthera werneri 10 stuks
3. Roodkopzalmen 10 stuks.
4. Corydora’s sterbai 7 stuks.
5. Zoetwater garnalen met een groot aantal jongen.

Het voedsel wat deze dieren krijgen is hoofdzakelijk diepvriesvoeder. Voor de bodembewoners worden er groenvoer in de vorm van tabletten gegeven.

Het plantenbestand op dit aquarium bestaat uit 10 soorten. Allemaal grote groepen en het aantal is duidelijk onder het maximum gebleven. Normaal mag je op dit aquarium van 120 lang tot 12 soorten gaan. Dit is één soort per tien centimeter.
1. Alternanthera reineckii. 6. Crypto
2. Hygrophila difformis. 7. Echinodorus bleheri.
3. Limnophila aquatica. 8. Rotalia Indica
4. Lobelia cardinalis. 9. Hygrophila leucocephala.
5. Heteranthera zosterifolia. 10. Aanzuig filterpomp
11. Inloop filterpomp 12. Nymphaea lotus (rood).
Met dit plantenbestand heeft Theo zijn handen meer dan vol. De planten groeien bij hem letterlijk de bak uit. Wat jaren niet gelukt is en hem grijze haren heeft bezorgd, lukt nu wel. Iedere week moet hij zeker twee plantengroepen inkorten. Zo blijven de meerderheid van de planten toch zorgen voor een goed milieu. De rode Althernanthera is een lust om naar te kijken, mooie volgroeide planten zonder één tikkeltje alg en mooie op kleur. Het sterrenkruid heeft een frisse kleur en mooie koppen terwijl de vaantjesplant vele vertakkingen maakt en een mooie groep vormt. De Rode lotus en de Rotali indica geven extra kleur aan het aquarium. Zoals de Nederlanders zeggen, een levend schilderij.

In zijn garage staat nog een tweede aquarium van 60 x 40 x 40. Dit is na onze tentoonstelling in 2004 als tijdelijk bakje naar hem verhuist. Eigenlijk is dit een bakje, dat onze secretaris op onze tentoonstelling had staan met ………….. in. Theo had het nodig om wat vissen tijdelijk in the houden maar het staat er nu nog. Ook dit bakje doet het hier goed als kweekbakje en om het overschot aan vissen in te plaatsen.

Wat onze clubwerking betreft moet Maroni op deze toer zo verder doen. Alhoewel hij zelf in het bestuur zit vind hij dat het Maroni bestuur steeds goed werkt en dit dan ook zijn vruchten afwerp naar de leden toe. Op onze clubactiviteiten zijn de leden steeds goed vertegenwoordigd en ook op onze clubuitstappen zijn er steeds voldoende mensen aanwezig.

Wat onze jaarlijkse federatiekeuringen betreft heeft hij nog maar één maal meegedaan. Hierbij behaalde hij dan ook een mooie 9e Plaats met 91%. Voor dit jaar is Theo dan ook weer kandidaat om deel te nemen aan de keuring. Wel hoopt hij dat de keurmeesters meer uitleg geven op het keuringsverslag. Een voorbeeldje; je krijgt een 3 op plantkeuze. Hierbij stel je dan de vraag, waarom maar een 3. Hierbij zou dan moeten staan wat er verkeerd is zodat je het tegen de volgende keer kan verbeteren. Enkel zo kan je nog beter presteren bij een volgende keuring. Dit is dan ook een opmerking die doorgespeeld is naar BBAT-Limburg. Hier werd dit dan ook besproken en doorgestuurd naar de keurmeesters van de BBAT..

Theo is ook iemand, zoals U al kon lezen, die graag contacten maakt met andere liefhebbers. Hij is dan ook steeds paraat om mee te gaan naar andere clubs die iets organiseren. Hij is dan ook al op vele plaatsen gekend als bestuurslid van Maroni.

Tot slot nog meegeven dat zijn wens is dat de leden, alhoewel talrijk aanwezig, toch nog meer naar onze activiteiten komen. Enkel zo kan Maroni nog vele jaren blijven bestaan en in 2015 zeker zijn 50ste verjaardag vieren.