Notice: Undefined index: vid in /web/maronimaaseik/maroni.be/www/www-site/vivaria.php on line 57

Warning: Use of undefined constant tab - assumed 'tab' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /web/maronimaaseik/maroni.be/www/www-site/vivaria.php on line 61

Warning: Use of undefined constant tab - assumed 'tab' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /web/maronimaaseik/maroni.be/www/www-site/vivaria.php on line 61

Notice: Undefined index: tab in /web/maronimaaseik/maroni.be/www/www-site/vivaria.php on line 61

Notice: Only variables should be passed by reference in /web/maronimaaseik/maroni.be/www/www-site/vivaria.php on line 76
Zeeaquarium Marc Brebels
De redactie sprak met” Brebels Marc”.

Marc is bij Maroni lid geworden in 2005. Maar toch kende ik hem al veel langer. Sinds onze jeugdjaren, de lagere school, zijn wij altijd goede kameraden gebleven. In die tijd hadden we al dezelfde passie voor alles wat met de natuur te maken had. Zo kregen we ook ongeveer in dezelfde periode een aquarium. Dit was zo in de periode van onze plechtige communie. Bij Marc was dit een bakje van 60 x 40 x 40, toen nog met een ijzeren frame en stopverf. Hierin zaten de voor ons toen meest gangbare visjes zoals; zwaarddragers, Platys, Guppies, neons en toch al een koppeltje zoenvisjes. We trokken in die tijd heel veel met elkaar op en bezochten in die tijd ook heel wat beken en poelen om stekelbaarsjes te vangen en in een klein bakje te houden. Een paar jaar later verhuisde Marc naar Neeroeteren en hier werd een groter aquarium van 100 x 40 x 40 aangeschaft. Ook hierin weer de bovengenoemde vissen en natuurlijk ook de toen meest courante planten zoals; lobelia, Amazone zwaardplant, Stricta, sterrenkruid enz… We hebben wel de indruk dat toen alles beter groeide dan nu. Zou dit met de waterkwaliteit te maken hebben???

Natuurlijk blijft zoals bij velen het aquarium houden niet duren. Je begint interesse te tonen in andere wezens en voor je het weet is je bakje de deur uit. Het vrouwelijk schoon brengt toch wat te weeg in een mannenleven!!

Zoals boven al aangehaald, is Marc dus lid geworden van Maroni Maaseik in 2005. Hij was toen ons derde lid dat tot ons toetrad met een zeeaquarium. Naast Patrick Beuten, Piet Aaendekerk was dit voor onze club een hele aanwinst. Drie op een rij was voor Maroni dan ook een opsteker. Alleen blijft Marc nu alleen over als actief lid met een zeeaquarium. Spijtig dat Piet moest afhaken wegens gezondheidsredenen maar hij blijft toch nog lid van Maroni.

Bij het lid worden in 2005 was Marc toch niet aan zijn proefstuk toe. Al in 2004, juist gezegd op 24-11-2004 kwam hij thuis met 2 kilo zeezout om te experimenteren in een bakje van 60 x 40 x 40. Natuurlijk werd dit een regelrechte flop maar hij bleef toch verder proberen en veel informatie opzoeken via internet en het bezoeken van diverse winkels.

Na lang overleg met zijn echtgenote en het bezoeken van vele aquariumzaken werd het juiste aquarium gevonden. Nu zoveel jaren later bleek dit toch niet zo ideaal te zijn. In Maart 2005 werd dan bij Aqua-Top in Aken een Percula 120 aangekocht met alles er op en aan. Het aquarium is er één met een bolle voorruit. De afmetingen zijn 122 L x 70 Br x 70 H. Over de gehele lengte van het aquarium bevindt zich achteraan het filter waarin de hele installatie zoals; pompen, eiwitafschuimer en stromingspompen zich bevinden. Ideaal zou men zeggen, maar verre van makkelijk wanneer er zich problemen voordoen met één van de pompen of filterpomp. Natuurlijk kom je er later wel achter dat alles onder je bak soms veel gemakkelijker is om aan te werken. Zeker als het aquarium in het midden, door die bolle voorruit, meer dan 70 cm breed is.

Wat de inhoud van het filter betreft kunnen we hier kort zijn, een eiwitafschuimer en een terugvoerpomp. in één vak lagen zo’n 10 liter bioballen, deze zijn verwijdert voor de rest niets.

Later is er op dit aquarium een kalkreactor bijgeplaatst die op CO² werkt en gestuurd word door een Ph controller. Dit is belangrijk bij het opstarten van een zeeaquarium, maar is nu na 3 jaar niet meer in gebruik. ( te veel problemen met afstellen).

Onder het aquarium staat ook nog een kannister met osmose water. Deze is aangesloten op een pompje en dient om verdampt water bij te vullen.

Als verlichting was er eerst een lichtbalk boven van 2 x 150 watt HQI lampen. Nu is deze vervangen door een lichtbalk van 2 x 150 watt + 4 x T5 – 5 4 watt. Bij de T5 zitten 2 blauwe lampen vooral om betere kleuren en meer gespreid licht te krijgen over de volledige bak. Dit was bij de vorige lichtbalk niet het geval.
De 2 x T5 blauw branden van 12.00 tot 24.00 uur.
De 2 x T5 wit branden van 12.30 tot 23.30 uur.
De 2 x HQI 150 watt branden van 14.00 tot 23.00 uur
Tijdens het wisselen van wintertijd naar zomer tijd word er aan de klokken niets veranderd. Zo zullen dus alle lampen niet langer branden maar kan er meer gebruik worden gemaakt van het nachttarief. Bij het langer opblijven in weekends kan Marc ook een uurtje langer naar zijn aquarium blijven kijken.


Water verversen gebeurd iedere week. Dit is ongeveer een 6% van de totale inhoud van ongeveer 380 liter zeewater.

Wat het opstarten betreft van het aquarium is met de opbouw gestart in maart 2005. Eerst een basis opgebouwd van levende steen. Hier wel oplettend dat je steeds maar een paar kilo per keer kan inbrengen. Je kan dus nooit alle levende steen in één keer in je bak steken. Dit vraagt om problemen. Dus geduld is een schone zaak. Het aquarium heeft een kleine 3 maanden gedraaid zonder vissen (en dan klagen de mannen van een gezelschapsaquarium al over één weekje zonder vissen) alvorens de eerste vis er in kwam. De eerste vis was dan ook een gemakkelijke soort, een Salaris (algeneter) maar die had het al voor gezien na 6 weken en sprong uit het aquarium. Dit is het nadeel van een open zeeaquarium.

Nu, drie jaar later, is het aquarium bevolkt met juist geteld 6 vissen en een mooi aantal lagere dieren, vooral softkoralen. De vissen worden gevoederd met droogvoer (Spirulina) en diepvriesvoer.

Volgens Marc heeft het een klein jaar geduurd alvorens het aquarium een beetje in orde was. Je ziet hem ook voortdurend verbeteren. Bij het vernieuwen van het aquarium zal dan ook zeker het filter onder het aquarium komen te staan.

Wie meer over een zeeaquarium wil te weten komen kan Marc steeds eens aanspreken op onze ledenvergadering. Ook zal hij in oktober doormiddel van een voordracht meer vertellen over hoe je verantwoord een zeeaquarium kan opstarten.

Als slot is Marc nog gevraagd wat hij van de Club Maroni zelf dan ook vond.

Bij Maroni is hij lid geworden door ondergetekende, maar zeker om contact te kunnen leggen met andere zeeaquarianen. Maar ook om de andere interesses die hij heeft i.v.m. vijvers, pijlgifkikkers enz.. De clubwerking is uitstekend, maar hij zou toch liever wat meer mensen met een zeeaquarium bij Maroni willen zien. Wat de activiteiten betreft is er ook ieder jaar een uitgebreid programma. Misschien iets voor een ander jaar is een bezoek brengen aan de Voerstreek. Hier zijn tal van mogelijkheden, zoals een bezoek aan een forellenkwekerij.

Met de keuring heeft hij ook al meegedaan met telkens goede resultaten. Ook dit jaar zal hij weer van de partij zijn. Al doe je het niet voor jezelf, doe het dan voor de uitstraling van de club. Ook op het ledenfeest is Marc er steeds bij. Hij zegt dan ook dat we zeker op de ingeslagen weg van de laatste twee jaar moeten verder doen.

Wat het bestuur betreft laat hij weten dat ze goed werk leveren en zeker zo moeten verder doen. Maar toch ons er laten aan herinneren dat we ook niet moeten blijven stil staan en altijd moeten openstaan voor vernieuwingen. Luisteren naar de leden is belangrijk. Al is het maar tussen pot en pint. Dan kom je pas te weten wat je leden willen en denken.

Nog even meegeven dat, terwijl ik met Marc over al het bovenvermelde sprak, onze fotograaf Bart het hele aquarium heeft gefotografeerd. Enkele foto’ kan je in dit artikel terug vinden. Nog meer foto’s vind je dan ook terug op onze website; www.maroni.be in de rubriek vivaria.