Notice: Undefined index: vid in /web/maronimaaseik/maroni.be/www/www-site/vivaria.php on line 57

Warning: Use of undefined constant tab - assumed 'tab' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /web/maronimaaseik/maroni.be/www/www-site/vivaria.php on line 61

Warning: Use of undefined constant tab - assumed 'tab' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /web/maronimaaseik/maroni.be/www/www-site/vivaria.php on line 61

Notice: Undefined index: tab in /web/maronimaaseik/maroni.be/www/www-site/vivaria.php on line 61

Notice: Only variables should be passed by reference in /web/maronimaaseik/maroni.be/www/www-site/vivaria.php on line 76
Diverse aquaria Adam Deckers
Reeds 40 jaar ben ik met de aquariumhobby bezig. Met zowat alle disciplines heb ik geëxperimenteerd behalve met zeeaquaria.Altijd heb ik een gezelschapsaquarium gehad. Daarbuiten heb ik gekweekt met Cichliden uit Midden-Amerika, Zuid-Amerika, uit het Malawi- en Tanganjikameer. Ook met discussen heb ik goed kweekresultaten behaald. Een van mijn passies is kweken met kleine kleurrijke visjes zoals dwergcichliden en killy's.

Momenteel staat een gezelschapsaquarium 125 X 40 Hoog X 50 breed in de keuken. Met dit aquarium heb ik goede resultaten behaald op de Limburgse en Nationale Keuringen. De blikvanger is een school Rasbora calachroma's. Dit zijn geen alledaagse vissen; maar zelden komt ge ze in de handel tegen. Aan de oppervlakte zitten Epiplaty dageti's. Deze visjes kweek ik zelf, reeds 20 jaar heb ik deze visjes, af en toe eens met enkele aangevuld om vers bloed te krijgen. Ze kweken in het gezelschapsaquarium zelf. Op de bodem zitten twee soorten wildvang corydoras, zelf meegebracht van Brazilië. Zonder dwergcichliden is een aquarium niet kompleet. Er zitten twee soorten in nl. Apistogramma macmasteri en Apistogramma linkei (Zie binnenblag Aquariumwereld Februari 2005). Deze likei's zijn F1 van deze die we meegebracht hebben van Brazilië in juni 2004. Ook zitten er een tiental Tateurndina ocellicauda's in, kleurrijke grondels uit Nieuw Guinea.Deze visjes heb ik zelf gekweekt. Tijdens de lezing van Gilbert Maebe heb ik me laten verleiden tot de aankoop van Chilatherina bleheri. Deze regenbogen kunnen beter tegen zacht water dan de boesemani's. De bedoeling is om met deze vissen te kweken en zo een grote school op te bouwen.

Mijn kweekkot bevindt zich in de chauffage kelder. Hier zitten ook vissen die Maroni nodig heeft om de clubbak te bevolken op tentoonstellingen van onze zusterverenigingen. Momenteel zijn dit Cyphotilapia frontosa's, grote vissen waarvan de mannetjes een indrukwekkende bult op hun kop hebben. Reeds vanaf 1998 verzorg ik deze vissen Het zijn muilbroeders waarvan ik reeds verschillende nesten heb grootgebracht. Bij de frontosa's (160 X 60 X 60) zit de Arowana die ik op de Limbeurs van 2004 gekocht heb. Toen was hij 10 cm, nu is hij 40 cm lang. Een vis die alles opvreet wat ik in de bak gooi, tot muizen toe.

Er staat nog een Tanganjikabak met Neolamprologus multifasciatus, julidochromis transcriptus en Cypprichromis leptosoma. De multifasciatussen zijn mijn livelingsvissen. Ze vormen een school boven een kerkhof slakkenschelpen. Van 1994 heb ik deze vissen reeds. Honderden van deze visjes heb ik reeds gekweekt.

Onder de grote Tanganjikabak staat een aquarium van 130 X 45 hoog X 60 waarin zowat vanalles zit. Anostomus anostomus, Hemichromis lifalili, Geophagus steindachnerii, 3 soorten botia's en verschillende soorten L-nummer,Ancistrussen en Peckoltia. ook zit er een Glyptoperichthys gibbiceps. Verschillende van deze vissen komen van leden die er geen blijf meer mee wisten.

Daarnaast staan nog een vietal aquaria van 50 X 30 X 30 waarin ik de Epiplaty's en de Apistogramma's kweek.

Ook staan er enkele grotere uitzwemmers om het jongbroed op te fokken. Bakken van 100 X 40 X 40 en 80 X 40 X 40

Heel veel plezier beleef ik aan Maroni, de vriendensfeer kan ik niet missen. Bijna 40 jaar ben ik lid (vanaf het prille begin). Reeds 27 jaar ben ik bestuurslid. Momenteel gaat het heel goed met Maroni. Als voorzitter ben ik fier op de prachtige resultaten die onze leden behalen op de keuringen. Op de ledenvergaderingen hebben we een goede opkomst en ons clubblad mag gezien worden. Hoewel ik reeds een veteraan ben in de hobby (na 40 jaar is men normaal gezien aan zijn pensioen toe) wil ik nog lang doorgaan met Maroni.

Adam