Notice: Undefined index: vid in /web/maronimaaseik/maroni.be/www/www-site/vivaria.php on line 57

Warning: Use of undefined constant tab - assumed 'tab' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /web/maronimaaseik/maroni.be/www/www-site/vivaria.php on line 61

Warning: Use of undefined constant tab - assumed 'tab' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /web/maronimaaseik/maroni.be/www/www-site/vivaria.php on line 61

Notice: Undefined index: tab in /web/maronimaaseik/maroni.be/www/www-site/vivaria.php on line 61

Notice: Only variables should be passed by reference in /web/maronimaaseik/maroni.be/www/www-site/vivaria.php on line 76
Gezelschapsaquarium Vital Deckers
Vital is één van onze leden die nog niet zolang tot onze vereniging behoort. Tijdens de dierenhappening in 2003 te Hasselt hebben we kunnnen kennis maken met zijn broers Marc en Luc. De eerstvolgende vergadering van onze club waren zij dan ook paraat en werden lid van Maroni. Tot op heden hebben zij bijna geen enkele ledenvergadering of activiteit gemist. Marc is ondertussen zelfs toegetreden tot het bestuur.

Bij zijn aansluiting bezitte Vital over een bakje van 80 x 40 x 40. Hierin zaten zoals bij velen de meest voorkomende beginnersvissen. Gaande van kardinaaltjes, zwaarddragers, black mollys, enz... Na met enkele leden te hebben kennis gemaakt en een aantal vivariums te hebben gezien, besloot hij over te gaan naar een meer specifiek vivarium. Het werd een twee meter aquarium met regenbogen. Ook wist Vital al welke zijn hoofdgroep zou worden. Het werd de regenboogvis Melanotaenia lacustrus of blauwe regenboog.
Maar voor het zover zou komen zou er nog heel wat water door de Maas vloeien. Eerst moest er een nieuw aquarium komen. Ook moest er natuurlijk een gepast onderstel voor komen. Een aquarium was snel gevonden. Via internet kwamen verschillende van onze leden te weten dat er op een bepaald adres een aantal tweedehands bakken te koop stonden. Het waren bakken van een ten gronde gegaan aquariumzaak en bakken van diverse formaten. Al snel stond er dan ook een bak van 200 x 50 x 50 in Vital zijn hal.

Het tweede probleem was ook snel verholpen, alhoewel het nog een aantal weken duurde. De vader van Vital metste dan ook een volledig onderstel. Niet alleen de onderbouw, maar ook nog muurtjes voor tv, video, stereo, enzo meer werden onmiddellijk mee gemetst. Ook werd er een plaats voorzien naast het aquarium voor een grote bio-filter. Tijdens deze verbouwing werd er ook gezorgd voor een afvoer van het te afhevelen water. Er werden twee buizen van 50mm door de vloer geboord en voorzien van pvc buizen. Eén voor het water en één voor stroomkabel en de te plaatsen CO² installatie. Alle ballasten werden dan ook in de onderliggende kelder geplaatst samnen met de tijdklokken. Van gemakkellijk bereikbaar gesproken. Het werd een hele metamorfose in zijn living. Eens het aquarium geplaatst was, moest er nog gezorgd worden voor de verlichting. Hiervoor zorgde zijn broer Marc. Een bevriend schrijnwerker zorgde dan ook voor een mooie eiken lichtkap wat een mooi verzorgde afwerking gaf.

Eens dit alles klaar was kon er met de inrichting begonnen worden. Hiervoor riep hij de hulp in van onze secretaris, Lambert Rumen. Samen werd er een aantal uurtjes gewerkt aan het aquarium zodat het later een mooie plantenbak zou worden. Nadat kiezel en een mooi stuk kienhout waren geplaats, kwamen een groot aantal planten aan de beurt. Hierbij werden veel zuurstofplanten gebruikt zoals hoornblad, waterpest, Belgisch groen en Cabomba aquatica. De eerste twee werden later vervangen door andere planten alsook de Cabomba.

Het aquarium wordt gefilterd over een naast geplaatst bio-filter. Er was voldoende plaats voor een filter van 60 x 50 x 50 voorzien van zes vakken. Er wordt dan ook gefilterd over een groot oppervlakte en materialen zoals keramische pijpjes, bioballen, watten en blauwe filterwatten. Ook is er voldoende ruimte om bijkomende filtermaterialen te plaatsen zoals houtskool of turf. Enkel één probleem was er, het geboorde gat in het aquarium (dat er al in was) kon de toevoer van water niet aan. Als oplossing werd er dan een bijkomende hevel bijgeplaatst met een diameter van 32mm. Het water is dan ook klaar helder in het aquarium.

De verlichting bestaan uit zes tl-lampen van 120cm. Twee Aqua-Star 36watt, twee Philips TLD 083 en twee Osram Lumilux 084. De Osram brandt van 09.00 tot 19.30, de Philips van 09.30 tot 23.00 en de Aqua-Star van 19.00 tot 23.00

Het onderhoud van dit aquarium bestaat uit het verversen van een 150 liter water om de veertien dagen. Tezelfdertijd wordt de bodem mee afgeheveld. Een twee à drie dagen voor het verversen wordt het water in een ton klaargezet en voorzien van een beluchtingspompje. Zo kan de aanwezige chloor gemakkellijk verwijderd worden. Het onderhouden van de planten gebeurd dan ook maar niet altijd zijn het dezelfde planten. Het intoppen gebeurd dan ook steeds bij een andere groep van planten. Bij de volgende waterverversing zijn weer andere planten aan de beurt.

Het visbestand op heden bestaat uit natuurlijk een groep van 28 Melanotaenia lacustris (regenboogvis), Corydoras sterbai, Tateundina ocellicauda, Botia macracanthus, Otocinclu affinis en een aantal garnalen. Gevoederd worden deze vissen met hoofdzakelijk diverse soorten diepvriesvoeder. Soms worden er ook wel eens levende watervlooien gevoerd.

Als slot hebben we Vital nog een aantal vragen gesteld over de clubwerking. Hieruit kwamen de volgende antwoorden. We polsten eerst nog eens naar welke vissoorten zijn voorkeur uitging. Eigenlijk hadden we dit al kunnen raden, maar het waren toch wel de regenboogvissen. Over hetgeen hij zou willen zien veranderen binnen e club was zijn antwoord kort, niets, want hij vond dat de club en zkeer het bestuur het goed deed. Dus vragen stellen over het bestuur was niet meer nodig.

Zijn toekomstplannen waren volgens mij al meer dan voldoende. Zijn huidig aquarium proberen zo goed mogelijk te houden en te verzorgen was zijn hoofddoel. Ook eens meedoen aan de huiskeuring. Het aquarium is dan ook al gekeurd als u dit leest. Een aantal bakken bij plaatsen was voor hem niet haalbaar want zijn tweede hobby "vissen op alle soorten waters" nam ook heel wat tijd in beslag naast zijn hoofdberoep. Misschien later nog eens gaan vissen op een echte vis, maar dan om naast hem te zitten op de zetel om samen naar het aquarium te kijken.