Notice: Undefined index: vid in /web/maronimaaseik/maroni.be/www/www-site/vivaria.php on line 57

Warning: Use of undefined constant tab - assumed 'tab' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /web/maronimaaseik/maroni.be/www/www-site/vivaria.php on line 61

Warning: Use of undefined constant tab - assumed 'tab' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /web/maronimaaseik/maroni.be/www/www-site/vivaria.php on line 61

Notice: Undefined index: tab in /web/maronimaaseik/maroni.be/www/www-site/vivaria.php on line 61

Notice: Only variables should be passed by reference in /web/maronimaaseik/maroni.be/www/www-site/vivaria.php on line 76
Gezelschapsaquarium Erik Truyen
Het vivarium van Erik Truyen.

Sinds 2003 is Erik lid van Maroni. Door een mislukte aquariumaankoop van zus Vera, zijn ze bij buurman Bert raad gaan vragen. Via hem is Erik in het bezit gekomen van een bak van 152 x 40 x 50 cm. Redelijk vlug is deze uitgegroeid tot een mooie planten bak bevolkt met regenboogvissen.

Reeds in 2003 en 2004 nam hij met succes deel aan de huiskeuring van BBAT Limburg. Einde 2004 werd het aquarium vernieuw en verbreed naar 48 cm. Breder kon niet wegens het meubel. Dit was veel te mooi en past bij de rest van zijn interieur om ook dit te vernieuwen. Ook het visbestand werd door nieuwe regenbogen van Gilbert Maebe veranderd.

Ook in 2005 nam Erik deel aan de huiskeuring, ondanks zijn te jonge vissen behaalde hij toch 91 punten op 100.

Om zijn plantenoverschot en nieuwe soorten regenbogen te laten opgroeien zijn in de kelder twee bakken geplaatst van 100 x 40 x 50 cm. Hier zijn verschillende soorten vissen gekweekt zoals Corydora’s, rode zwaarddragers en praecox regenboogvissen.

Vele clubleden zijn via Erik aan planten en vissen geraakt. Hier buiten is Erik ook een hevige duivenliefhebber en bestuurslid van de Gruitroderbond.

Hierdoor heeft hij niet de mogelijkheid om alle ledenvergaderingen bij te wonen. Toch maakt hij tijd vrij om te helpen op de ruilbeurs en andere activiteiten.

Zijn aquarium is al even aan bod gekomen in dit artikel. De afmetingen kennen we dus al. De belichting bestaat uit 3 TL-lampen van 120 cm lang. Eén Philips 33, 1 Phlips 83 en 1 Philips Aquarelle. De 33 en de 83 branden van 08 tot 16.00 uur. De Aquarel gaat een eerste maal aan om 06.00 uur s’morgens en weer uit om iets na 08.00 uur om dan weer opnieuw te gaan branden iets voor 16.00 uur om uiteindelijk weer uit te gaan om 22.00 uur. Velen zouden zich hierbij de vraag stellen waarom reeds zo vroeg deze Aquarel aan gaat? Erik is iemand die vroeg uit de veren moet en voor zijn werk graag even alles controleert wat zijn vissen en duiven betreft. Zijn hond doet de dan de rest van zijn afwezigheid.

Filteren gebeurd met een Eheim pomp 2215 van het oudere model, de ronde pompen zijn voor velen toch nog de betere. De filter heeft een capaciteit van 620 l/u en is gevuld met keramische pijpjes, filter- en filtermouse. Om de 14 dagen wordt ± 60 liter water ververs waarvan de helft regen- en de helft leidingwater. Enkel indien nodig wordt er een weinig plantenvoeding aan toe gevoegd.

De waterwaarden met een pH van 7,een hardheid van 2 à 3 en een temperatuur van 24° is prima voor zijn goede plantengroei. Op onderstaande tekening kan u zien hoe de platen zijn geplaatst.

Het Plantenbestand is als volgt samengesteld.
1. Anubia nana. 7. Hygrophila stricta
2. Heteranthera zosterifolia. 8. Rotalia indica
3. Cryptocoryne unducata. 9. Ludwigia palustris
4. Rode lotus. 10. Saururus cernuus (Leids plantje)
5. Belgisch groen 11. Echinodorus tenellus
6. Lobelia cardinalis

Buiten voorbijgaande draadalgen heeft hij nooit problemen, en bewijst dat aquarium houden op een eenvoudige manier heel goed mogelijk is.

Vissen.
We hebben al kunnen lezen dat ook Erik een vervend liefhebber is van regenboogvissen. Zijn visbestand bestaat dan ook voornamelijk uit dit soort vissen zoals:
1. Melanotaenia Australis (waterplant creek) 12 stuks.
2. Chilatherina bleheri 6 stuks.
3. Iriatherina werneri 15 stuks.
4. Corydoras sterbai 6 stuks.
5. Caridina japonica (Garnaal) 6 stuks.

De vissen worden gevoederd met s’morgens granulaatkorrels, en s’avonds afwisselend diepvriesvoedsel zoals; watervlooien, muggenlarven, artemia, Mysis en andere diepvriesvoeders.

Als afsluiter willen wij nog even meegeven dat Erik iemand is die wel eens van een uitdaging houd. Zo durft hij op een beurs of in een aquariumzaak al eens een moeilijke of uitzonderlijk plant meenemen. Hiervoor heeft hij wel steeds ergens een plaatsje vrij.

Op onze ledenvergadering van januari is dit dan ook één van de vivariums die u zal worden voorgesteld op groot scherm.