Notice: Undefined index: vid in /web/maronimaaseik/maroni.be/www/www-site/vivaria.php on line 57

Warning: Use of undefined constant tab - assumed 'tab' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /web/maronimaaseik/maroni.be/www/www-site/vivaria.php on line 61

Warning: Use of undefined constant tab - assumed 'tab' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /web/maronimaaseik/maroni.be/www/www-site/vivaria.php on line 61

Notice: Undefined index: tab in /web/maronimaaseik/maroni.be/www/www-site/vivaria.php on line 61

Notice: Only variables should be passed by reference in /web/maronimaaseik/maroni.be/www/www-site/vivaria.php on line 76
Terraria & Aquaria Wilfried Hendrikx
Als opvolger in deze rubriek is deze maand één van onze jongere leden aan de beurt. Wilfried is lid van onze vereniging sinds 1997. Als jonge gast had hij al een passie voor alles wat met het waterleven te maken had. Vlak voor onze tentoonstelling in 1997 had hij zich al een aquarium gekocht. Het was een panorama-aquarium. Deze had de volgende afmetingen; 120 x 50 x 50. Hierin was een biofilter voorzien tegen de achterwand, in het midden van het aquarium. Ook verlichting en verwarming waren er bij inbegrepen. Het was een kant en klaar aquarium, inclusief onderkast.

Nu moest het toeval zijn dat Wilfried vlak voor hij begon een affiche zag hangen van onze tentoonstelling. Natuurlijk was zijn interesse vlug gewekt naar hetgeen hier te zien was. Tijdens het bezoek aan deze show, besliste hij dan ook om lid te worden van Maroni Maaseik. Sindsdien is hij dan ook trouw lid gebleven van de club.

Zijn eerste aquarium werd na het bezoek aan onze tentoonstelling ingericht als gezelschapsaquarium. Hierin stonden de meest gangbare planten die worden gebruikt in een gezelschapsaquarium. De meeste planten deden het goed en ook de vissen. Als vissen koos Wilfried toen voornamelijk voor Trichgaster leeri (diamantgoerami), koperzalmen; Barbus barbus en enkele Siamese algeneters. Natuurlijk waren de barbussen niet zo’n goede keuze, het zijn namelijk nogal verwoede vinnenbijters.

Een viertal jaren later is dit aquarium omgebouwd naar een Tanganjika-aquarium. Hierin zitten nu nog de volgende vissen; Neolamprologus brichardi (Prinses van Burundi), Neolamprologus buescheri, Julidochromis ornatus (met jongen), Neolamprologus brevis en enkele Cyphotilapia frontosa’s.

Het aquarium is ingericht met Ardense rotsen en wit zand op de bodem. Het biofilter is gevuld met blauwe filtermatten, kleine en grote keramische pijpjes en filterwatten. Als verlichting wordt gebruik gemaakt van één TL-lamp, een Aqua-star.

Water verversen doet Wilfried één keer per week zo’n 40 à 50 liter. Als voedsel krijgen de vissen droogvoer en diepvriesvoeder. Dit geld voor alle bakken die er staan.

Een tweede aquarium is er een van 100 x 40 x 60 H. Hier gaat het om een Zuid-Amerikaanaquarium. Het aquarium is opgebouwd met kienhout en witte kiezel op de bodem. Als beplanting is er nog gekozen voor Javavaarn. De verlichting op dit aquarium bestaat uit twee TL-lampen, één daglicht en een Aqua-star. Het filter is een inpandige filter rechts in het aquarium. Hierin zitten keramische pijpjes, turf, filterwatten en blauwe filtermatten. In dit aquarium huizen enkele mooie Geophagus surinamensissen en 2 soorten L-nummers.

Het volgende vivarium is een terrarium. Dit heeft de afmetingen van 40 x 40 x 40 waarin 4stuks “Dendrobatus imitator” huizen. Het terrarium is ingericht als volgt; wanden zijn bekleed met varenwortelwanden en de bodem bestaat uit oplosbare turfblokken. Op deze turfblokken groeit er mos. Als beplanting is er gebruik gemaakt van Ficus tegen de wanden. Verder 1 x Neoregilia “spec” en 3 x Grypthantus bivittatus. De verlichting bestaat uit een TL-Pro 8 w / 840 en brand van 07.00 u tot 22.00 uur.

Zijn tweede terrarium is er één van 80 x 50 x 40 H. Dit is ook zijn terrarium waarmee Wilfried meedoet aan de jaarlijkse keuring. De beplanting die hierbij gebruikt is kan u hieronder terugvinden in het bijgevoegd plannetje. De bodem is opgebouwd met argexkorrels, poetsdoeken en bladstrooisel.1. Philodendron scandens. 8. Spathiphyllum Chopin
2. Scindapsus. 9. Asplenium (nestvaren).
3. Cryptanthus Le Rey. 10. Guzmania lingulata var. cardinalis.
4. Microsorum pteropus. 11. Oncidium flexuosum.
5. Monstera deliciosa (gatenplant). 12. Picus pumila.
6. Vescularia dubyana (javamos). 13. Nephrolepis exaltata ‘Green Lady’
7. Cryptanthus bivitatus.

De verlichting bestaat uit een Philips TLD/840 en een Philips TLD/830 van 18 watt. Deze branden van 07 – 22 uur.

De pijlgifkikkers die hierin huizen zijn; Dendrobatus Galoctonotus (4stuks) en ook 4 stuks Dendrobatus tinctorius “patricia”. De kikkers worden gevoederd met fruitvliegjes. Deze gaat Wilfried halen bij Guy Severijns, nog zo’n verwoed kweker van pijlgifkikkers.

Met dit terrarium heeft hij al twee maal meegedaan aan de Limburgse huiskeuring. De eerste keer behaalde hij een mooie tweede plaats met 94% en vorig jaar een derde met 91%. Ook dit jaar zal Wilfried onze club vertegenwoordigen met dit terrarium.

Na het overlopen van alle vivariums, die uiteraard allen op zijn slaapkamer staan, want Wilfried slaapt tussen zijn dieren, hebben we hem nog wat vragen gesteld over onze clubwerking. Bij onze vereniging kwam Wilfried speciaal om nog meer te weten te komen over het waterleven. Ook de ervaringen van andere clubleden spraken hem aan en hij ervoer dat de contacten onderling bij Maroni zeer goed waren. Bij problemen kon hij steeds terecht bij iemand die hem dan kon verder helpen. Ook is er steeds een goede sfeer op de bijeenkomsten van de club.

De nevenactiviteiten zoals de clubuitstap spreken hem steeds aan en hij is dan ook bijna altijd present. Dit meestal met zijn vader. Tijdens deze activiteiten zoals onze ruilbeurs is Wilfried ook steeds paraat bij het opbouwen en opruimen van de zaal. Ook tijdens onze tentoonstelling is dit zo.

Wat het huidig bestuur betreft laat hij mij weten dat het zo moet verder doen. Alles loopt gesmeerd en hij zou niet weten wat er nog moet veranderen. O ja, een bezoek achter de schermen van de Antwerpse zoo zou nog ééns moeten georganiseerd worden. Vorige keer was dit echt de moeite.

Bij het vragen naar hetgeen hij nog eens zou willen houden moest hij niet lang nadenken. Een zeeaquarium wilde hij nog eens plaatsen, maar dit kon nog wel enkele jaren duren, Je weet wel, er zijn ook nog je ouders die iets in de pap hebben te brokken.

Hetgeen ik bijna vergeten heb, is dat er eind 2004 ook nog een vijver is aangelegd vlak tegen de woning. Een inhoud van ongeveer 5.5 kubieke meter en met de afmetingen van 8 x 4 x1.30 diep wil toch al wat zeggen, Zeker als je hem volledig met de hand moet uitgraven en de grond moet afvoeren. Ondergetekende heeft hem wat geholpen met het leggen van de folie en het vullen. Een natte broek heb ik er aan overgehouden. Dit als gevolg van het uitschuiven op blote voeten in een half gevulde vijver. Een geluk dat Wilfried dezelfde maat van kleren heeft en het ook zeer warm was die dag. Op de ledenvergadering van april heeft u deze vijver al eens kunnen bekijken op groot scherm. Daarom hier geen verdere uitleg over de hele techniek rond deze vijver.

Het bestuur dank dan ook Wilfried voor het mogelijk maken van dit artikel.