Notice: Undefined index: vid in /web/maronimaaseik/maroni.be/www/www-site/vivaria.php on line 57

Warning: Use of undefined constant tab - assumed 'tab' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /web/maronimaaseik/maroni.be/www/www-site/vivaria.php on line 61

Warning: Use of undefined constant tab - assumed 'tab' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /web/maronimaaseik/maroni.be/www/www-site/vivaria.php on line 61

Notice: Undefined index: tab in /web/maronimaaseik/maroni.be/www/www-site/vivaria.php on line 61

Notice: Only variables should be passed by reference in /web/maronimaaseik/maroni.be/www/www-site/vivaria.php on line 76
Gezelschapsaquarium Thieu Neyens
Onze volgende gastheer voor ons interview is iemand die al meer dan 10 jaar lid is van onze vereniging. Na een bezoek aan onze tentoonstelling in 1993, toen in zaal Mosa werd hij lid in 1994, waarna hij ongeveer 1 jaar geen aquarium had. We hebben het hier over Neyens Mathieu. Thieu wilde het eerste jaar binnen onze vereniging eerst zoveel mogelijk te weten komen over het houden van een aquarium. Ook op de in die tijd georganiseerde bakkenbezoeken was hij steeds aanwezig. Zo leerde hij van de fouten van anderen hoe het niet moest. Ook stak hij toen vele zaken op hoe het wel zou moeten.

Bij Martin Imands kocht hij in maart ’95 een aquarium met de afmetingen van 250x55x55 dat ter plaatse volledig werd ingericht. Het meubel is een eigen ontwerp, gemaakt van fineer-eik. De deurtjes zijn van vol-eik en past mooi in zijn woonkamer.

Techniek:
De verlichting bestaat uit volgende TL-lampen;
1. Sylvania 840 van 36 W + 30 W naast mekaar deze branden van 12 – 21 uur.
2. Arcadia freshwater van 36 en 30 W naast mekaar en branden van 13 – 22 uur.
3. Philips Aqua Relle 890 van 36 en 30 W naast mekaar en branden van 14 – 23 uur.
Al deze lampen worden gestuurd door tijdklokken. Niet de gebruikelijke klokken, maar klokken die in elektronische kasten worden gebruikt. Alle lampen branden 9 uur en van 14 tot 21 uur, dus 7 uren branden alle lampen tegelijkertijd.

Een vierde rij lampen heeft thieu in reserve. Het zijn de Osram flora lampen, ook van 36 en 30 W, met kleurnr. 77. Zij staan op handbediening.

Als filtering wordt gebruik gemaakt van de gekende Ehiem potfilter 2028. Dit zijn de vierkante filters voorzien van 3 korfjes. Als filtermateriaal is hierin gebruik gemaakt van blauwe filtersponsen, ceramische pijpjes en watten. Het afzuigen van het water gebeurt rechtsachter en de terugloop gebeurt in het midden. Op de terugloop is tevens de CO2 aangesloten.

Water verversen gebeurd een keer om de 4 weken. Een 250 liter wordt telkens ververst. Hierbij hoeft Thieu niet te sleuren met emmers. Het af te hevelen water gaat rechtstreeks de riolering in via een daarvoor speciaal aangebrachte buis onder het aquarium. Ook het te verversen water komt uit een kraan onder het aquarium. Hiervoor is een thermosstatische kraan geplaatst. Om de drie dagen wordt er 50 ml vloeibare plantenvoeding gegeven. Hierover kan men meer informatie krijgen bij Thieu of bij Piet Aandekerk.

U ziet dat bij het plaatsen van dit aquarium er bij alles goed is nagedacht.

Thieu gebruikt of gebruikte ook waterstofperoxide. Een waarschuwing geeft hij ons hierbij dan ook mee met het gebruik van dit product. Bewaar het nooit in een glazen fles. Bij hem is zo een fles stuk gesprongen onder in de kast met alle gevolgen vandien. Het is een bijtend product dat vlekken veroorzaakt op alles wat hiermee in aanraking komt. Bij aanraking op de handen overvloedig spoelen met water. De opperhuid brand dadelijk in. Stel je voor dat de glazen fles stuk springt wanneer je ze juist vast neemt.

Als bodem is er gewone kiezel gebruikt, donker van kleur, zonder voedingsbodem. Onder deze kiezel is er eerst een laag piepschuim geplaatst alsook tussen het aquarium en het onderstel.

Beplanting:

Op zo een groot aquarium kunnen heel wat soorten planten worden gebruikt. Thieu heeft er 16 gebruikt. Op onderstaand plannetje kan u zien welke.

1. Javavaarn 9. Echinodorus osiris (rood)
2. Hoornblad 10. Echinodorus uruguayensis.
3. Crypto 11. Crypto becketti.
4. Ludwigia repens 12. Crypto wendtii.
5. Rotalia indica 13. Echinodorus bleheri
6. Vallisneria 14. Krul vallisneria
7. Annubia 15. Sagitaria (mini)
8. Waterpest. 16. Lotus( rood)


Vissen:
1. Melanotaenia boesemani 8st.
2. Epiplatys dageti monrovia Koppel.
3. Trichogaster leeri koppel.
4. Ancistrus dolichopterus
5. Paracheirodon axelrodi ± 50 st.
6. Pelvicachromis pulcer (regelmatig jongen).
7. Botia macracanthus 4 st.
8. Garnalen ± 20 st.

Al deze vissen krijgen hoofdzakelijk diepvriesvoer.

Naast dit aquarium heeft Thieu nog twee aquaria’s staan in de kelder. Eén met de afmetingen van 100 x 40 x 40 en één van 150 x 50 x 50. Hierin zwemmen nog twee soorten regenboogvissen nl; Melanotaenia trifasciata (7 st.) en nog een ander Melanotaenia soort. Ook de gekende Taterundina ocellicauda, bij diverse Maronileden gehouden visjes, hebben in één van deze aquariums hun verblijf gevonden.

Nadat Bart de nodige foto’s had gemaakt en ikzelf bijna alles over Mathieu zijn aquariums wist, werd er nog even gepolst naar onze clubwerking. Vooreerst verontschuldigde onze gastheer zich voor het niet altijd bijwonen van de ledenvergaderingen. Hierbij speelt het continusysteem van thieu zijn werk hem soms parten. Ook in het weekend moet hij regelmatig werken.

Wel is hij steeds paraat op onze ruilbeurs en wanneer Maroni een tentoonstelling inricht. Ook houdt hij altijd de datum van ons ledenfeest vrij, dit wil hij niet missen.

Wat de eigenlijke clubwerking betreft kon het niet veel beter. Het bestuur neemt goede beslissingen en op de vergaderingen is er steeds een mooi aantal liefhebbers aanwezig.

Al enkele jaren doet hij ook mee aan de huiskeuring van BBAT-Limburg. Hierbij behaalde hij goede resultaten. Zijn eerste deelname was in 1995. Het was een mooie gedeelde 7de plaats met 87%. Bij zijn volgende deelnames steeg hij iedere keer met enkele %. In 1999 werd er een 5de plaats behaald in de Nationale huiskeuring met 89 %. In 1998 was dit 94 % en bij zijn laatste keuring in 2005 eindigde hij op een gedeelde 4de plaats met 92 %. Of er dit jaar nog een deelname in zit wist Thieu nog niet.

Met nog wat napraten over andere onderwerpen bedankten wij Mathieu dan ook voor zijn medewerking. Op zo’n momenten vliegt de tijd dan ook snel voorbij, bedankt Mathieu voor de goede ontvangst.