Notice: Undefined index: vid in /web/maronimaaseik/maroni.be/www/www-site/vivaria.php on line 57

Warning: Use of undefined constant tab - assumed 'tab' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /web/maronimaaseik/maroni.be/www/www-site/vivaria.php on line 61

Warning: Use of undefined constant tab - assumed 'tab' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /web/maronimaaseik/maroni.be/www/www-site/vivaria.php on line 61

Notice: Undefined index: tab in /web/maronimaaseik/maroni.be/www/www-site/vivaria.php on line 61

Notice: Only variables should be passed by reference in /web/maronimaaseik/maroni.be/www/www-site/vivaria.php on line 76
Diverse aquaria Eddy Venken
De vivariums van Eddy Venken

In de rubriek « de redactie sprak met » zijn we deze keer te gast bij Eddy Venken. Eddy is lid geworden van onze vereniging in 2004 en een vervend cichlidenliefhebber. Maar hierover later meer.

Zijn liefde voor het aquarium houden begon een zevental jaar terug. Zijn eerste aquarium, toen al groot, vond hij, was een bakje van 80 x 30 x 30. Het was een gezelschapsaquarium met de meest voorkomende vissen zoals; guppen, zwaarddragers, platys, enz… Het ging niet zoals hij wilde en had al ergens een bakje gezien met cichliden. Al vlug sloeg dan ook de microbe over en werd een hoekaquarium aangekocht waarin dan ook snel de eerste cichliden in rond zwommen. Voor dit hoekaquarium van 190 liter waterinhoud werd gekozen voor Malawicichliden nl; Nimbochromis livingstonii (koppel) Aulonocara stuartgranti (koppel) Sciaenochromis fryeri (koppel)

De bovengenoemde vissen maakten wel al vlug plaats voor andere cichliden. Het werden Cynotilapia Afra, Pseudotropheus demansoni en Labidochromis caeruleus.

Al vlug kwam er een tweede aquarium in huis met de afmetingen 120 x 40 x 50. Het aqiuarium is voorzien van een bio-filter in de bak. Als bevolking werd hier gekozen voor een groep Tropheus moorii mvua van 9 stuks. Als bijvissen is er gekozen voor Synodontis multipunctatus (3 st.) Deze bijvissen komen ook voor in bijna al zijn andere vivariums.

Een derde aquarium van 150 x 50 x 60 moest het aantal bakken compleet maken. Hierin zwemmen een groep van 11 Tropheus moorii “Bulu point” met enkele jongen rond. Dit aquarium wordt gefilterd met een potfilter van 1500 L/u. Het filter is enkel voorzien van blauwe filtermatten. Ook hier weer 5 Synodontis multipunctatus. Als decoratiemateriaal is hier gebruik gemaakt van Maaskeien die tevens diens doen als schuilplaats voor de vissen. Een groep vallisneria maakt het geheel compleet.

Alle tot op nu toe beschreven aquaria’s staan verspreid doorheen zijn hele woning. Één in zijn liviving, één in de hal en één in de keuken. Maar Eddy kenende, bleef het hier niet bij. In zijn kelder staan nog 4 aquaria’s van 120 x 50 x 50. In deze bakken zitten dan ook weer Tropheën waarvan volgende soorten:
1. Tropheus moorii Red Rainbow 10 stuks.
2. Tropheus moorii Kiriza 15 stuks.
3. Tropheus moorii Moliro 9 stuks.
4. Tropheus moorii Chipimbi 10 stuks + een negental jongen.

Een 8ste bakje is er één van 40 x 50 x 50 met Malawicichliden (Afra’s). Het aquarium wordt gefilterd met een potfilter van 500 l/u.

Bij de inrichting van de vivariums is uitsluitend gebruik gemaakt van Maaskeien in diverse grote. Als je kort bij een grindbedrijf woont is dit zeker geen probleem. Ook voor de bodem is hij daar gaan aankloppen. Hij heeft dan ook in zijn bakken overal gebruik gemaakt van gewassen rijnzand (Maaszaand). Voor planten is er gekozen voor de gekende Valissneria die regelmatig in onze tombola ligt tijdens de ledenvergaderingen.

De verlichting bestaat uit alleen maar blauw licht, de Aqua Star. Ik weet niet of dit wel ten goede komt voor de aanwezige planten. Hier zou ik zeker een lamp bijplaatsen die toch wel wit licht heeft. Het bovenaangehaalde licht gebruikt Eddy op al zijn bakken die boven in zijn huis staan. Op de aquariums die in zijn kelder staan hangen de TL-lampen die je overal in de gewone doe-het-zelf zaak kan verkrijgen.

Waterwisseling gebeurt wekelijks. Uit ieder aquarium wordt dan een 25% water afgeheveld en ververst, rechtstreeks van de kraan. Dit is wel op temperatuur gebracht doormiddel van de speciaal hiervoor geplaatste thermosstatische kraan. In zijn kelder is er wat meer werk om te verversen. Hier zit hij met zijn aquarium een stuk onder het niveau van de riolering. Het wordt het water eerst in twee grote tonnen verzameld en nadien met een dompelpomp naar de riolering gepompt.

Als voedsel krijgen de Tropheën enkel Spirulina, een groenvoer wat zeer voedselrijk is. De Malawicichliden krijgen dan weer hoofdzakelijk vlokkenvoer van het merk O.S.I. Diepvriesvoer word hier niet gegeven.

Met de voorstelling van Eddy zijn aquarium’s meende ik in dit artikel klaar te zijn tot ik hem vroeg wat hij nog zou willen op gebied van zijn liefhebberij. Hierop antwoordde hij prompt dat hij nog een aquarium wilde plaatsen met de afmetingen van; 260 x 70 x 60 H. Dit aquarium moest normaal komen in zijn woonkamer en paste juist in een nis die hij in deze plaats had. Zo zou het aquarium ook maar een 45 cm van zijn living afnemen. Wel zou dit ten koste van een ander aquarium worden dat er nu staat. Maar voor het zover was moest er eerst onderhandeld worden met zijn vriendin waarmee hij samen woont.

Wanneer dit niet zou doorgaan zal het aquarium, dat bij een collega aquariaan staat in de buurt, verhuizen naar zijn kelder. Alleen is er hier een probleem om het daar te krijgen. Langs de trap gaat het niet. Ook niet wanneer het volledig uit elkaar zal worden gesneden en opnieuw gelijmd. De enige weg is dan via het kelderraam. Alleen is ook dit raam niet groot genoeg en ligt het ook nog eens onder de grond. Zoals wij zeggen, een keldergat. Maar Eddy kennende is er al over nagedacht en zullen hier de grote middelen boven worden gehaald. Een bobcat van een oom en een breekhamer om het kelderraam te vergroten is de oplossing. Het is wel niet de gemakkelijkste oplossing, maar hier wel de enige oplossing. Zeker omdat er toch eens een nieuw raam moet geplaatst worden.

Om nog even terug te komen op het nog te plaatsen aquarium. Dit is het aquarium dat normaal Gerd Sneykers zou plaatsen en afgehaald is bij Piet Aandekerk. Gerd kreeg het ook niet binnen en had zich hierop toch een beetje verkeken. Het aquarium is tevens voorzien van een onderstaand bioloog van 150 x 50

Als slot werd nog even gevraagd hoe hij bij Maroni was terechtgekomen. Via een clublid van ons, Hermans Patrick, kreeg Eddy weet van de kweekcentrale in Leuven. Deze beurs gaan wij ieder jaar in clubverband bezoeken en Eddy en nog een paar van zijn dorpsgenoten zouden ééns meegaan. Tijdens een praatje op de beurs werden zij dan ook uitgenodigd om eens een ledenvergadering van Maroni bij te wonen. Zo gezegd, zo gedaan, en op de eerstvolgende vergadering waren zij dan ook paraat. Toch nog even getwijfeld, maar al vlug werden zij voltallig lid van onze club. Eén van de belangrijkste punten om lid te worden waren toch wel de goede contacten en de vriendsfeer onderling gaf de doorslag.

Eddy vindt ook dat de clubwerking binnen Maroni zéér goed is en er voldoende variatie is wat betreft voordrachten. Hij weet ook dat je niet iedere vergadering over cichliden kunt praten. Toch is hij iedere vergadering aanwezig, zeker omdat je ook bij andere voordrachten steeds wat opsteekt wat je zelf misschien kan gebruiken bij het uitoefenen van je hobby.

Na een leuke babbel over de hobby bedankte we onze gastheer en namen we afscheid om thuis aan een artikel te beginnen voor ons clubblad en onze website. Bart kan zich ondertussen uitleven om de vele digitale beelden uit te sorteren zodat enkel maar de perfecte foto’s overblijven. Enkel zo ken ik nu al onze fotograaf. Eddy, bedankt.